La segona dominació britànica de Menorca


Els jurats de les universitats de Maó i d’Alaior havien estat a temps de fer pintar el retrat oficial del governador francès.  El comte de Lannion ja no va viure el canvi de mans de Menorca.  Devers un any després de la seva mort l’illa va passar a tornar formar part per segona vegada dels dominis de la Gran Bretanya arrel de la signatura del Tractat de París. El Tractat posava fi no només a la Guerra dels Set Anys sinó també als set anys de domini francés. Jordi II, rei de la Gran Bretanya i Irlanda i príncep elector de l’Imperi Alemany per Hannover, feia tres anys que també era mort.  L’havia succeït al tron el seu nét, Jordi III.

Giuseppe Chiesa havia adquirit ja la casa nova al carrer de Gràcia, s’hi havia instal·lat amb la família i, convençut de la necessitat de formar joves aprenents del seu ofici, hi tenia el taller de dibuix i pintura. El seu fill Joan i el jove Calbó hi continuaven sent dos dels seus deixebles.

Va ser durant aquella època que el mestre toscà va pintar un gran nombre de llenços, gairebé tot olis. N’havia rebut l’encàrrec dels nous oficials britànics destinats a l’illa. Un dels seus millors clients va ser Lord George Lennox.  Lennox, fill del segon duc de Richmond, era el coronel del 25è regiment d’Infanteria, el més nombrós dels cinc que hi eren estacionats. Ell i la seva dona, Louisa Lennox, hi van viure sis anys, a Menorca. Al bell mig d’un dels quadres apareix el comandant de campament i a cavall apuntant amb l’espasa. Els granaders del costat porten el gorro alt de pell d’ós negra reglamentari, però ja obsolet.  En un altre tela Lady Lennox apareix en el primer pla d’una veduta amb el castell de Sant Felip, la bocana del port i la cala de Sant Esteve al fons. Asseguda damunt el tambó de la companyia de músics que l’acompanyaven, l’esposa del coronel porta falda i casaca vermelles concordes amb la vestimenta militar del seu marit supervisant la tropa, en aquells moments desplegada i barrejada amb la gent del poble. Lord Lennox té a la mà un missatge lliurat per un subordinat.  Lady Lennox juga amb un ca.


Lady Johnstone, l’esposa de Lord James Johnstone, el nou governador, també havia volgut que el millor pintor de la ciutat la retratés. Chiesa va proposar fer-ho des de la Mola, prenent ara la reiterada perspectiva de la fortificació des de l’altra banda del port.  El pintor va immortalizar l’escena en el moment de l’arribada de Lady Johnstone vestida de blanc, damunt una mula i escortada per un grup d’oficials del 25è Regiment.  L’esposa del governador havia fet portar oberta la seva ombrel·la a un membre de la guàrdia a peu des de Maó. Si bé l’home no havia aconseguit protegir la delicada pell britànica -no era prou alt per abastar mula i senyora-, la inútil tasca sí que havia en canvi possibilitat al mestre perpetuar la finor del seu sentit de l’humor.


Un altre grup d’oficials del 25è Regiment és ara en una foresta amb la seva  masocota en un altre quadre. La resta de soldats descansen estirats sota els arbres del darrere. A l’altra banda del torrent, vestits de blanc, hi havia els membres d’una tropa estrangera.  Eren, possiblement, els mariners d’una flota russa al comandament de l’almirall Gregorius Spiridoff.