Peter Paul Rubens, El rapte d'Orítia

Rubens: El rapte d'Orítia. Viena: Acadèmia de Belles Arts

De la galeria d’art del palau de Mariahilfe de Viena en formava part el “Bòreas raptant Orítia”. El príncep Kaunitz va encarregar al pintor Calbó fer diverses còpies, en tècniques deferents -entre elles l'oli i el pastel- , del quadre de Rubens entre el 1779 i el 1780. Segurament la va fer en el mateix palau, on el pintor maonès s'hauria allotjat com a mínim durant els seus primers mesos d'estada a Viena, abans de mudar-se al Belvedere. 

Bòreas és el déu del vent gelat del nord. A les Metamorfosis Ovidi explica que, convertit en tempesta de neu, Bòreas va raptar la filla del rei d'Atenes perquè volia que fos la seva esposa. El pintor Peter Paul Rubens va donar figura humana al déu: alat, musculós, amb cabells i barba blanca i amb les galtes inflades pel vent que bufa amb força sobre la Terra. Mentre els putti hi llencen flocots de neu, el déu boreal pren amb violència la bella al·lota i se l'enduu als seus reialmes nòrdics. 

Kaunitz havia comprat el quadre de Rubens. De fet, el príncep havia proposat adquirir pintures de Rubens a l'emperadriu Maria Teresa d'Àustria per a la col·lecció imperial, però el Bòreas raptant Orítia se l'havia quedat ell mateix per a la seva col·lecció particular, que tenia exposada al palau. 

El motiu del rapte és freqüent en el món grec i romà. És la història del déu que s'enamora d'una al·lota bella o d'un al·lot bell. Júpiter, transformat en àliga, rapta el bell Ganimedes i se l'enduu a l'Olimp perquè sigui el seu coper, perquè li serveixi el vi, com en el quadre de Mengs regalat a Winckelmann. Si per una banda és indubtable que el príncep Kaunitz coneixia el mite –com també coneixia el pintor i l’arqueòleg–, de l’altra és inevitable establir un paralel·lisme entre el rapte de la bella Orítia o del bell Ganimedes amb les vivències del jove Calbó. Feia devers vuit anys havia abandonat als disset la llar familiar i la terra on va néixer per embarcar-se cap a Itàlia a fi de formar-s'hi com a artista seguint la proposta d'un mecenes de la cort imperial vienesa. Kaunitz es creia probablement un déu d'aquest olimp terrenal. Com una divinitat és com, de fet, se'l pinta en algun quadre seu de representació àulica de l'època.


[Peter Paul Rubens (1577-1640) Boreas entführt Oreithya, um 1615 Öl auf Holz, 146 x 140 cm Inv.-Nr. 626 © Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien]